Mustafa Uyan'ın gönül bahçesi

ZİYARETÇİLER

27 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

İSTATİSTİKLER

Makale Görünüm Sayısı
5568495

Buraya

Sayın Prof.Dr.İskender Pala'nın Türk Edebiyatına kazandırdığı ve şimdiye kadar anlamını bilmeden söylediğimiz deyimlerimizi kaynağını oluşturan hikayeleri ile birlikte bu kategori altında sizlere sunuyoruz..Beğeneceğinizi tahmin ediyoruz..

Mevlana Celalettin Rumi hazretleri Mesnevi'de:

 - Tasavvuf nedir diye bir uluya sordular:
“Gam ve keder zamanında ferah bulmaktır” ifadesini kullanmıştır.

Yunus Emre başka deyişle Aşık Yunus

Mevlâna Celâleddîn-i Rûmi'nin Mesnevisinde şöyle bir fıkra vardır; Bir gün Musa Peygamber, kırda bir çobana rastlamıştı. Çoban, bir çoban saflığı ile inandığı Allah'a şöyle yalvarıyordu;

"Ey Allah'ım neredesin? Sana hizmet edeyim. Sana kul, kurban olayım. Çarığını dikeyim, saçlarını tarayayım. Giyeceklerini yıkayayım. Yüce Allah'ım, sana süt getireyim, elceğizini öpeyim, ayacığını ovayım. Uykun gelince yatağını yapayım. Bütün keçilerim sana feda olsun! Bütün bu hey-heylerim senin içindir, Allah'ım!"

Musa peygamber çobanı azarladı.

"Allah'a böyle tapılmaz. Dikkat et! Çoban, kâfir oluyorsun!" dedi.

Çoban bu sözlerden öyle müteessir oldu ki... Yanık yanık bir ah çekti, acısından dövünerek çöle doğru kaçtı gitti.Fakat o anda Allah'tan Musa Aleyhisselâma vahiy geldi, Allah peygamberine şöyle diyordu:

"Ey Musa! Bir kulumuzu bizden ayırdın!... Sen onları bize yaklaştırmak için gelmişken bizden ayırdın!... Sözün ve söyleyişin değeri yoktur: sen gönüldeki aşk ateşine bak!"

İşte, çobanın duyduğu bu aşk ateşi ile yanarak bize adetâ bir çoban saflığı ile ve XIII. Asır Halk Türkçesi'nin bütün güzelliği ile Allah aşkının erişilmez heyecanlarını duyurmaya muvaffak olan ilk büyük Türkiye şairi Yunus Emre'dir.

 

Türk şiirinin geçirdiği değişim süreçlerine göre mi yoksa türlere göre mi yoksa kronolojiye göre mi sıralamak gerekir şiirleri bunu edebiyatçılar hala tartışa dursun biz kendi kategorilememizi yaptık, inşallah sürç-i lisan eylememişizdir.

Mehmet Akif Ersoy'un Hasta, Hürriyet, Hüsran, Istigrâk, Kalenderin Biri, Kârî, Kıssadan Hisse, Kocakarı ile Ömer, Küfe, Leyla, Ne Eser, Ne Semer, Necid Çöllerinde, Oğlum, Bu Temenni Neye Benzer, Bana Bak, Pek Hazin Bir Mevlid Gecesi, Şehitler Abidesi İçin, Seyfi Baba, Uyan, Ya Rab Bu Uğursuz Gecenin Yok Mu Sabahı?, Zulmü Alkışlayamam şiirleri, Mehmet Emin Yurdakul'un Vur, Ya Gazi Ol Ya Şehit, Cenge Giderken şiirleri, Necip Fazıl Kısakürek'in Kaldırımlar, Sakarya Türküsü, Ömer Hayyam'ın Rubaileri (hepsi bir arada),  Yahya Kemal Beyatlı'nın Akıncılar, Bir Başka Tepeden, Deniz Türküsü, Endülüste Raks, Gülbang, Hayal Şehir, İstanbul'un Fethini Gören Üsküdar, Itrî, Koca Mustafapaşa şiirleri bu kategorideki şiirlerimizden bazılarıdır.

Halk ŞiiriKaynağını geleneklerden, halkın kültüründen alan Halk Edebiyatı, İslamiyet öncesi sözlü edebiyatın uzantısıdır. Halkın yarattığı sözlü eserlerden oluşur. Dil, biçim, konular, duyarlıklar bakımından halk kültürüne sıkı sıkıya bağlıdır.
            Kur’an’a İncil’e Zebur’a Tevrat’a
            İman eden etmiş vahdet-i zata
            Biri nefye memur biri ispata
            “Lâ, illâ” da, “illâ, lâ” da olamaz
            Seyrani

Divan ŞiiriDivan edebiyatı, Türklerin İslâm dinini benimsemesinden sonra ortaya çıkan yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatının etkisi altında gelişmiştir. Bu etki, Arapça ve Farsça sözcüklerin Türkçe’ye girmesinin yanı sıra, bu dillerin anlatım biçimlerinin benimsenmesiyle de kendini gösterir. Bu edebiyata Divan edebiyatı denmesinin nedeni, şâirlerin şiirlerini divan denen el yazması kitaplarda toplamış olmalarıdır.
     Ya râb belayı aşk ile kıl aşina beni 
     Bir dem belâ-yı aşktan etme cüdâ beni
     (Fuzuli)

Edebi akımların etkisi altında kalmadan, herhangi bi akımdan bağımsız kalan şairlerimiz de aslında bir akımoluşturmuşlardır.En güzel örneklerini burada sizlerle paylaşacağız..

Ömer Seyfettin (1884-1920) Türk edebiyatının en çok okunan hikaye yazarıdır. Asker ve öğretmendir. Türk kısa hikayeciliğinin kurucu ismidir. Ayrıca edebiyatta Türkçülük akımının kurucularındandır. Türkçede sadeleşmenin savunucusudur. Kısa ömrüne çok sayıda eser sığdırmıştır. En tanınan eseri "Kaşağı" isimli öyküsüdür.

Ömer Seyfettin'in eserlerinden Ant, Diyet, Forsa, İlk Cinayet, Kaşağı, Pembe İncili Kaftan, Yeni Bir Hediye gibi örnekleri bu bölümümüzde bulabilirsiniz..

Türkü HikayeleriBir gün iki sevgili gündüzden bir buluşma yeri tespit ederler ve derler ki; bu gece şu kayanın dibinde buluşalım. Gece olur ve oğlan erken saatte kayanın dibinde ayın inmesini ve sevgilisinin gelmesini bekler. 

Şans bu ya; ay iner inmez arkasından yörede "Sarı Yıldız" adı verilen Şafak Yıldızı doğar ve ay ışığından hiç de farkı olmayan yıldızın şavkı her yeri aydınlatır. Bu yüzden kız da kendisini bir gören olur diye sevgilisinin yanına gelemez. Oğlan da o gece sevgilisi ile buluşmasına engel olan sarı yıldıza bu türküyü söyler. "Bir Yıldız Doğdu Yüceden/Aman Bir Yıldız Doğdu Yüceden.."

Dede Korkut ( Korkut Ata) HikayeleriBeri gel başımın bahtı evimin tahtı,
Evden çıkıp yürüyünce servi boylum..

Topuğunda sarmaşınca kara saçlım,
Kurulu yaya benzer çatma kaşlım..
Çift badem sığmayan dar ağızlım,
Kavunum yemişim düvleğim
Görüyor musun neler oldu..
Görelim Han'ım başka neler söylemiş..

Öyküler

Bir zamanlar Afrika’daki bir ülkede hüküm süren bir kral vardı. Kral, daha çocukluğundan itibaren arkadaş olduğu, birlikte büyüdüğü bir dostunu hiç yanından ayırmazdı. Nereye gitse onu da beraberinde götürürdü. Kralın bu arkadaşının ise değişik bir huyu vardı.  İster kendi başına gelsin ister başkasının, ister iyi olsun ister kötü, her olay karşısında hep aynı şeyi söylerdi: 
 "Bunda da bir hayır var!" ...
Bir gün kralla arkadaşı birlikte ava çıktılar. Kralın arkadaşı tüfekleri dolduruyor, krala veriyor, kral da ateş ediyordu. Arkadaşı muhtemelen tüfeklerden birini doldururken bir yanlışlık yaptı ve kral ateş ederken tüfeği geriye doğru patladı ve kralın baş parmağı koptu...

Kıssadan hisselerNemrud'un İbrahim Aleyhisselam'ı ateşe atacağını duyan karınca ağzına bir su damlası alıp ateşe doğru taşımaya başlamış.O sırada başka bir karınca 

- Bu taşıdığın su damlası ile o ateşi söndüremezsin neden böyle bişey yapıyorsun. diye sormuş

Diğer karınca:

- Olsun hiç olmazsa safım belli olur. demiş

Sadi'nin Bostan ve Gülistan adlı eserlerinden seçmeler.

“Siyahi bir kimseye; “Çirkinsin” dendi. Adam öyle bir cevap verdi ki, söyleyen bu sözü söylediğine pişman oldu. O sözü söyleyene siyahi;

“Sûretimi ve şeklimi ben yapmadım ki, beni ayıplıyorsun. Çirkin isem sana ne? Güzeli, çirkini yaratan ben değilim ki.” SADİ ŞİRAZİ

"Gönlüm sevgilinin muhabbeti ile öylesine dolu ki orada kimsenin kinine yer yok." İşte Sadi söylemiş bu doğru sözü.Hadi biz de Sadi'ye az kulak verelim bakalım neler diyor?

Mesnevi, Mevlana, Fih-i Mafih'ten hikayelerMesnevinin sonsuzluğunu sınırlanmış web alanı üzerine yansıtmak tabiki de mümkün değil ama istedik ki sizlere Mesnevi bir web sayfası kadar yakında olsun..

"Ya Rabbi! Bana ne senin zikrini unutturacak, sana şevkimi söndürecek, seni tesbih ederken duyduğum ezzeti kesecek bir hastalık; ne de beni azdıracak, şer ve kötülüğümü artıracak bir sıhhat ver. Ey Merhamet edenlerin merhametlisi! Merhametinle bu duamı kabul et."

Hz. Mevlâna Celaleddin-i Rumî

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.
The latest news from the Joomla! Team
From the list below choose one of our FAQs topics, then select an FAQ to read. If you have a question which is not in this section, please contact us.

Here you will find an example set of FAQs.

İnternet Hikayeleri

Gelişen internet teknolojisinin biz insanlara sunduğu faydalardan biri de kuşkusuz bilgi paylaşma olanağı.Yazarının kim olduğunu bilmediğimiz hoşumuza giden hikayeler bu bölümde sizlere sunulacaktır.

Annemin Yemek Randevusu, Arkadaşlık, Ayakkabıcı ile Çocuk, Babam Görebilir, Babam İçin Elimden Geleni yapacağım, Başarının Arkasındaki Sır, Bir Annenin Gözyaşları, Bir Aşk Bu Kadar Sürer mi?, Bir Aşk Masalı, Bir Saatini Satın Alabilir miyim Baba, Bisikletle Okula Gitmek, Çekiç Vurma Bedeli, Cennetten Uzak Tutmak, Çerçevedeki Çorap bu bölümdeki hikayelerden bazıları..

NOKTA-I ESRAR

Kur’an’a İncil’e Zebur’a Tevrat’a
İman eden etmiş vahdet-i zata
Biri nefye memur biri ispata
“Lâ, illâ” da, “illâ, lâ” da olamaz
Seyrani