Çarşambayı Sel Aldı

Yöre: Samsun / Çarşamba

Çarşamba deyince bir yabancı hemen çarşambayı sel aldı türküsünü anımsar, çarşamba her şeyden önce bu türküyle ünlenmiştir. Bu ün ardında nice acı ve gözyaşını taşıyor. Tarih boyunca yeşilırmak nice canlar almıştır. 1970 lerde suat uğurlu ve hasan uğurlu barajlarıyla doğal akışa son verilmiştir, artık yeşilırmaktan insan hayvan cesetleri, evler, beşikler ve birçok hayat nesnesi geçmiyor.

Kısacası artık çarşamba yı sel almıyor,  yıllardır söylenen, söylenecek olan bu güzel türküyü ve bu türkünün hikayesini sayın faik okutgen derlemiştir.

Çarşamba yı sel aldı,  ahmet abdal deresinin kıysında yerleşmiş yoksul köy ailelerinden birinin oğluydu, baharla birlikte yıllarca süren karasevdası karşılık bulmuş, melek kalbini açmıştı. Kısa zamanda yüzük takıp nişanlandılar. Ahmet yapraklar sararmaya durduğunda orduya yollandı, melekse gözyaşlarıyla başbaşa kaldı.

Ağaoğlu mehmet ali melek'e gözkoydu.A hmet in arkadaşları ne kadar uyardılarsa kar etmedi. Melek reddetti mehmet ali yi, bunun üzerine ağaoğlu adamlarıyla melek'i dağa kaldırdı. Kötü haberi kuşlar uçurdu ahmet'e. Kısa günde uçageldi aşkın delikanlısı.Kuşandı atını silahını, arkadaşlarıyla düştü yollara.

Dağ tepe demedi gece gündüz melek'i aradı. ´meleeeeek..meleeeeek..´ diye çığıra çığıra sesi uçtu.. Önce bir çakal yağmuru uç verdi, sonra şimşek şimşek içinden çıktı, çatırdadı koca gökyüzü, ışınlar çarşamba ovasını renkten renge soktu.

Ne yağmur ne silinen izler aşkın atlılarını durduramadı. Tufan ikinci kez yaşanıtordu sanki. Yağmur yeşilırmak'ı boğuverdi. Çarşamba ovası kaynayarak akan bir göle dödüştü. Canik dağları ndan aşağılara doğru bir çığ gibi önüne kattığı her şeyi sürükledi sel, evler, insanlar, bebek beşikleri, hayvanlar, kağnılar, ağaçlar, büyük küçük kayıklar çaltı burnuna doğru sürükleniyordu.

Sonunda duruverdi yağmur, güneşle parladı yeşil çarşamba, usul usul bir gökkuşağı belirdi. Sular günbegün çekildi. Çekildikçe hayat yeniden kurulmaya başladı. Yaralar sarılıyor, evler onarılıyordu, abdal deresinin yeşil ırmak'a katılmak üzere döküldüğü yamanın başında ahali toplanmaya başladı.

Derenin eğimle indiği yamanın dibinde büyük bir kaya parçası vardı. Onun üstünde ise iki insan. Melek ve ahmet'ti onlar, elele tutuşmuş sırtüstü öylece yatıtorlardı. Ahali sel acısını unutmuş onlara yanıyordu. Hüzün gözyaşına döndü,  o büyük kaya parçası.

Ahalinin üstünde toplandığı o taş yedi yerinden ayrıldı, ve her birinden bir servi boyu su fışkırmaya başladı. Bu hazin aşka doğa gözyaşı döküyordu. Ahali şaşkınlığın ardından dualar okumaya başladı, dualar içten mırıltılara, yıllardır can alan insanların acısını dile getiren dizelere dönüştü.

İşte rivayet o rivayet, derler ve hikaye ederler ki çarşamba yı sel aldı türküsü o acı mırıltılardan doğdu.

Yedi yerinden su fışkıran kayanın olduğu yerde bir su değirmeni kuruldu ve o yöre o gün bu gündür değirmenbaşı olarak anıldı.(çarşamba daki değirmenbaşı mah.) çınar ağaçlarının gölgelediği ahşap değirmenin yedi taşı vardı, yedi oluğuna su veren set üzerinden yedi kez yürümek, sağ ve sol omuz üzerinden yedişer kez su atmak uğur sayıldı

Her hıdrellezde bu yaşandı..1970 lerde değirmenin yıkımına değin bu gelenek sürdü.. 

Çarşamba’yı Sel Aldı,
Bir Yar Sevdim El Aldı (Aman Aman)
Keşke Sevmez Olaydım,
Elim Koynumda Kaldı (Aman Aman) 

Oy Ne İmiş Ne İmiş (Aman Aman) 
Kaderim Böyle İmiş. 
Gizli Sevda Çekmesi (Aman Aman)
Ateşten Gömlek İmiş. 

Çarşamba Yazıları,
Körpedir Kuzuları (Aman Aman)
Allah Alnıma Yazmış,
Bu Kara Yazıları (Aman Aman) 

A Dağlar Ulu Dağlar (Aman Aman)
Yarim Gurbette Ağlar. 
Yari Güzel Olanlar (Aman Aman)
Hem Ah Çeker Hem Ağlar.